26.8.2013
Koko päivän olisi tehnyt mieli huutaa, huitoa käsiä ja
kiroilla. Tällä kertaa pelkästä ilosta ja onnistumisentunteesta. Sain
steriloitua kaksituhatta mikrosentrifugiputkea, laimennettua etanolia, etsittyä
astioita huomista varten ja muuten vain liehuttua labrassa sinne tänne. Hymy
karkasi huulille, kun laminaari hurahti käyntiin ja tunsin etanolisumun kurkun
päässä niin, että alkoi yskittää. Ihan kuin olisi tavannut unohdetun ja
tietämättään kaipaamansa ystävän uudelleen! Tuskin malta odottaa, että haistan
taas mallasuutteen tuoksun! Siitä tulee aina mieleen ruisleipä.
Lounaalla kanttiinissa pöytääni tuli kaksi sveitsiläistä
tutkijaa, jotka asuivat ja asuvat edelleen Forigin vierastalossa aivan siinä
entisessä naapurissani. Toinen heistä tilasi jamssia ja keitettyjä plantaineja ja
toinen fufua. Fufu on perinteistäkin perinteisempää ruokaa Ghanassa ja koko
Länsi-Afrikassa. Kovin herkullisen näköiseksi ruokaa ei voinut sanoa, vaikka
miten haluaisi. Kulhon keskellä oli ison nyrkin kokoinen vaalea, limainen
jauhopallo kuin vaaleahiekkainen mutta palmuton autio saari ikään. Sen
ympärillä lainehti ruskea liemimeri, jossa hain selkäevien roolia esittivät
vuohen nahkaisimmat ja läskisimmät lihapalat. Ulkonäön varaan ei kuitenkaan
tuomiotaan kuulemma kannattanut perustaa. Minä kauhoin häpeissäni riisiä ja
vielä enemmän häpesin kertoessani, että ruokalistan outonimisistä ruuista en ollut
maistanut yhtäkään. Huomasin sisäistäneeni hyvin pelottelut mahataudista ja
tunsin itseni tyhmäksi kulttuurinvihaajaksi. Toisaalta Markin mukaan olen jo
nyt kokeillut ennakkoluulottomammin paikallisia ruokia kuin monet hänen
mukanaan tulleet suomalaiset tähän asti. Otin uhkarohkean edistysaskeleen kohti
Ghanan kulinaarisia ihmeitä ja mahan sekoamisen riskiä ja söin raa’an
salaattini. Koska mahani ei tätäkään urotekoani ollut huomaavinaan, otin
tavoitteekseni testata koko ruokalistan läpi.
Ensisilmäyksellä Ghanalainen ruokavalio tuntuu
yksipuoliselta. Pääraaka-aineita ruuassa kuin ruuassa ovat maissi, kassava,
plantain ja riisi. Hedelmiä myydään kaikkialla, eikä niiden makua voi edes
verrata pakkauslaatikoissa kypsytettyihin hedelmän varjokuviin. Kasvisosasto
rajoittuu tomaattiin, chiliin, sipuliin ja erilaisiin yrttikasveihin mutta
lihavalikoima kattaa koko Piippolan vaarin farmin ja vielä sen viereisen
kalalammenkin. Missä määrissä lihaa normaalin perheen lautaselta löytyy en
tosin osaa edes kuvitella. Poikkeaako tämä kuitenkaan niin ratkaisevan paljon
suomalaisesta lautasmallista: yksi neljäsosa lähes pyhän aseman saavuttanutta
perunaa, yksi neljäsosa sinistä lenkkiä tai muuta lihantapaista tuotetta, jonka
lihapitoisuusprosenttia ei halua edes katsoa, ja puoli lautasellista
kurkku-tomaatti-kiinankaali -salaattia - sillä oletuksella, että lautasen
täyttäjä ei laskenut kahden ensimmäisen neljänneksen täyttävän salaatin
määritelmää.
Suomessa tuntuu usein
olevan mahdotonta löytää niin sanotusti oikeaa lihaa. Tällä tarkoitan lihaa, jota
ei ole marinoitu ja silputtu suuhun sopiviksi paloiksi, johon ei ole sekoitettu
koiranruokalinjastolta ylijääneitä lihaan verrattavia ainesosia ja jonka
tuoteselostetta voi lukea ilman E-kirjainten yliannostusta. Jos täällä lähtisi
etsimään edes vakuumipakattua lihaa, saisi monen marketin kääntää
kellarikerrosta myöten ylösalaisin. Lihan tuoreuden ja luonnollisuuden voi
todeta jo siitä, että monessa tapauksessa se voi kävellä kadulla vastaan.
Etenkin kanoja mennä vipeltää niin kampuksella kuin maanteiden varsilla
kukkojen niitä äänekkäästi vahtiessa. Vuohet ovat joissakin paikoissa jopa
yleisempiä kuin kulkukoirat. Jos kanaa mielii saada ruuaksi, ostetaan ne joko
elävinä tai ostohetkellä tapettuina. Vaikka kanojen säilytykseen myyntipaikalla
ja kuljetukseen jaloista tai siivistä roikottamalla pitäisi kaikkien
eläinsuojelullisten periaatteitten nojalla puuttua, ovat nämä kanat varmasti
olleet elämänsä aikana onnellisempia, kuin minimaalisen pieniin häkkeihin
sullotut broilerit, joiden jalat eivät enää jaksa kannatella ylisuureksi
jalostettua lihaskimmppuvartaloa.
Kalan hankkiminen tuoreena onkin haastavampaa.
Painajaismaisia kalamarkkinoita lukuun ottamatta en tuoretta kalaa ole nähnyt
missään. Kala myydään kuivattuna, suolattuna tai sardiinina purkissa.
Huolimatta järvien vähäisyydestä, kalaa myydään kuitenkin kaikkialla, jopa
tienvarsien pään päällä kannettavissa pikku vitriinikaapeissa. Enkä yhtäkään
lohta ole vielä nähnyt! Ainakin omalla suurella trooppisten alueiden kala-asiantuntemuksellani
(tiedän nimeltä tilabia-kalan), kalat näyttävät paikallisilta lajeilta. Tästä
voisi Suomikin ottaa mallia.
Myönnän kyllä, että kalaa lukuun ottamatta suorastaan
epätodellisen tuoreen lihan käsittelyssä on omat haasteensa. Huomattavasti helpompaa
on ostaa ja valmistaa ruuaksi paketti hunajamarinoituja broilerisiivuja, kuin
vielä vastalauseitaan kaakattava kana. Useaan otteeseen olen kuitenkin
järkyttynyt sitä uusavuttomuutta, jonka ruuan helppous on saanut aikaan. Enhän
minä osaisi kuin silittää tuota ruokapöydällä pötköttävää kanaa! Sian eri
ruumiinosat herättävät vain ihmetystä ja kadulla vastaantuleva vuohi on
lemmikki. Missä vaiheessa suomalainen lakkasi tietämästä ja välittämästä, mitä
syö?
Sen minkä Ghana voittaa tuoreudessa, häviää se
valinnanvarassa - jos ei ota huomioon harvinaisia marketteja, jotka ovat
lähi-Siwan kokoisia tai suurempia. Maitotaloustuotteita ei ole. Pakasteruokia
ei ole. Valmisruokia ei ole. Leiväksi naamioitunutta pullaa on kahta erilaista,
keksejä muutamia. Säilykkeinä saa tomaattimurskaa, papuja ja sardiineja. Suklaa
tarkoittaa Kingsbitea ja sipsit Pringlesejä.
Sveitsiläiset kutsuivat minut päivälliselle. Jätin kuitenkin
menemättä, koska olin sopinut tapaavani papuja eilen myyneen Monican. Hän oli
soittanut tulostaan jo eilisiltana ja uudelleen iltapäivällä. Hän ei tullut.
Sen sijaan keskustelin vierastalon parivuotiaan tytön kanssa hänen
mielikuvituskielellään (minulle ei kyllä ollut eroa, oliko se
mielikuvituskieltä vai Twitä) ja talon 16-vuotiaan tytön kanssa niistä näistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti