11.-12.9.2013
Yksi ihanimmista ja palkitsevimmista hetkistä eläessä
vieraassa kulttuurissa on, kun oppii paikallisia tapoja. Vielä parempaa on, kun
ei tarvitse tyytyä katsomaan ja ihmettelemään tapoja siihen kuulumattomana ja ulkopuolisena
vaan pääsee niihin sisälle. Olo on varmaankin vähän samanlainen, kuin
oppiessaan sitomaan itse kengännauhansa ja pakkaamaan reppunsa. Kumpaakaan
tapahtumaa en muista, mutta varmasti ovat olleet hienoja hetkiä. Näiden
oppimiskokemusten kautta alkaa tuntea itsensä itsenäiseksi ja maailman ainakin
sentin verran isommaksi: kun osaa itse sitoa kenkänsä ja pakata reppuun edes
Aku Ankan ja omenan voi käytännössä mennä minne tahansa, ainakin mummolaan
asti.
Ghanan kansalaisuuden leiman passiini iski plantain. Tämä
tapahtui tiistaina. Isännöitsijäni oli pyytänyt minua tuomaan tuota raa’an
banaanin serkkua Bobirista. Paikalliset pikkulintuni kuitenkin vihjaisivat,
että parempia ja halvempia saa Abofourista. Maastopäivän päätteeksi pysäytimme
automme tienvarteen ja marssimme rouvan luokse, jonka helmojen edessä pötkötti
kasa vihreinä loistavia plantaineja. Plantainit olivat jopa tavallista
houkuttelevamman näköisiä, sillä ne olivat pulleina terttuina kiinni oksissaan.
Ostin tertun, koppasin sen varresta kiinni ja heilautin koko komeuden auton
lavalle. Tulipas alkuperäisasukasolo! Jatkoimme matkaa, kunnes näin eräällä
pään päällä keikkuvalla vadilla valtavia porkkanoita. Juuri niitähän minun
vielä maailmaan tuloaan odottavat sieneni haluavat kasvaakseen! Avasin ikkunan
ja auton liikkeessä ollessa ostin kimpullisen. Ryttyinen seteli vaihtoi
omistajaansa tunnemallisena myttynä.
Tanska-Suomi-delegaation kokoontumisajankohdaksi vakiintui
iltapäivä ja ohjelmaksi vierailu salaattitilalla ja hedelmäostoksilla. Salaatti
määräytyi vierailukohteeksi Tobiaksen parasiittitutkimuksen takia. Viljelijät
ottivat meidät vastaan pelloilleen avosylin. Vaikka nyt on vielä sadekausi ja
vaikka peltoja kastellaan jokivedellä, jos veden jakelu yläkerrasta on
katkolla, oli outoa nähdä niin vehreitä ja pontevasti maasta ponnistavia
vihanneksia. Kaalit näyttivät vihreään lahjapaperiin käärityiltä jalkapalloilta,
salaatit ja kevätsipulit maahan isketyiltä vappuhuiskilta. Pois lähtiessämme
saimme mukaamme kaalijalkapallot. Joskus on hyvä tuntea parasiittitutkija.
Ananasta pannulle, avokadoa leivälle ja banaania poskeen:
sanoisin hedelmäostoksissamme olleen biodiversiteettiä. Eikä tietotaito jäänyt
paljon tätä vähäisemmäksi. Osasin tunnustella ananaksen ja avokadon
kypsyysasteen, arvioida jälkimmäisen kypsymiseen kuluvan ajan ja todeta
banaanitertun hinta-koko-suhteen olevan kohdallaan. Harvoin olen ollut yhtä
tyytyväinen hedelmien ostamiseen.
Ananaksen seuraksi lautaselle pääsivät puolikas kaali ja
kipollinen riisiä. Osasin jo sytyttää itse kaasulieden, ja vain sen, en edes
hihaani tai keittiön pöytää. Ruoka oli järkytys: miten voi kaali maistua niin
hyvältä ja riisi ja ananas sopia yhteen! Yhden asian olisin voinut
ruokalistalta jättää pois, nimittäin ne parasiitit. Joskus ei ole hyvä tuntea
parasiittitutkijaa - tai ainakaan kokata sellaisen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti