lauantai 7. syyskuuta 2013

Lyhytkantoista pitkää matikkaa



30.8.2013
Aineistonkeruussa ilmeni laskuopillinen ongelma. Näytteenottopaikkoja on kolme, keräyspäiviä viisi ja jokaista keräyskertaa kohden pitäisi kerätä vähintään viisikymmentä koppiaista ja puulastuja päälle. Näytteitä kertyy siis jo kuoriaisista vähintään seitsemänsataaviisikymmentä. Jokaisesta näytteestä valmistetaan vähintään yksi puhdasviljelmä, eli tarvittavien kasvatusmaljojen määrä ainakin kaksinkertaistuu.  Maljoja on tuhat kappaletta. Koska maljoja en pysty lisää valmistamaan, päätin tehdä vähän lisää kasvatusalustoja.

Kun kerroin tästä autoklaavin herralle, katsoi hän minua peittäen huonosti kasvoilleen nousseen tuskaisen ilmeen. Kiirehdin sanomaan, että vain yksi annos tällä kertaa. Tuskainen ilme muuttui helpottuneeksi hymyksi. Pian hän jo selitti katse ujosti sinne tänne karkaillen, että haluaisi Suomeen opiskelemaan. Lupasin auttaa häntä kaikessa mahdollisessa. Vastavuoroisesti hän lupasi auttaa minua aineistoni keräämisessä. Hän tuntui olevan huolissaan, miten saan näytteeni kerättyä omin päin. Ja täytyy myöntää, että olen hieman itsekin.

Kanttiinissa pöytääni ui ihka elävä hai. Hän oli pukeutunut harmaaseen pukuun ja niin lähellä nenänpäätä roikkuviin silmälaseihin, että oli fysikaalinen ihme, että ne eivät pudonneet. Hän mainosti vasta perustamaansa vuokra-asuntofirmaa: Hieno paikka, amerikkalaiset vieraat ovat tykänneet paljon, hintakaan ei päätä huimaa! Hän kutsui minut tutustumaan tuohon paikkaan, istumaan uima-altaalle ja juttelemaan - kunniallisessa seurassa tietenkin. Myyntipuheet olivat kieltämättä hienot, mutta yhtä asiaa myyntihai ei ollut oppinut: älä keskeytä saaliisi jokaista lausetta. Ylennys tässä firmassa kylläkin tuli nopeasti. Sain nimityksen Suomen kontaktiksi.

Lounas tarjosi jälleen askeleen kohti ghanalaisen keittiön ihmeellisyyksiä. Banku oli hyvin samanlainen kuin Kenkey, mutta siitä puuttuivat kassavajauhot ja se oli pakattu muovipussiin. Kala oli tällä kertaa sille luonnollisemmassa ympäristössä, sillä se uiskenteli keskellä keittoa. Valmistautumiseni vaihtoa varten rantakalakeittoa syömällä oli ilmeisesti karaissut minua tätä kohtaamista varten, sillä sain syötyä kalan ja pidin sitä jopa hyvänmakuisena. Toisaalta jos keittoa olisivat koristaneet kalan sokeina tuijottavat silmät, olisin luultavasti tyytynyt tuijottamaan sitä takaisin ja keskittynyt jauhopallooni. Tällä kertaa osasin olla kajoamatta lusikkaani. Aluksi sormien upottaminen limaisen sitkeään puuroon ja tämän jälkeen lämpimään keittoon, joka värjäsi sormet punakeltaiseen liemeen, tuntui inhottavalta mutta jo hetken päästä kätevältä ja luonnolliselta. Tätä vartenko meillä on sormet? Näinkö kätevät työkalut ne oikeasti ovat? Kuten eilinen Kenkeykin, maistui Banku raa’alta ruisleipätaikinalta eli uskomattoman hyvältä.


Illalla hämärän jo hiipiessä kohti, jäin portaille (joihin alkaa kohta kulua takapuoleni muotoinen kuvio) odottamaan lepakoita.  Terävähampainen pikkutyttö tuli leikkimään kanssani. Hän oli sitonut kankaan ympärilleen ja kaksinkerroin taitellut mainoslehtisen sen alle selkäänsä vasten. Luulin sitä repuksi ja yritin kovasti laittaa sinne vaikka mitä. Tyttö kurtisti aina kulmiaan ja selitti jotain. Viimein isännöitsijä tuli portaille ja tulkkasi tytön puhuvan vauvastaan, joka nukkuu ja jota ei saa häiritä. Vasta silloin tajusin, että eihän täällä niinkään reppuja näe selässä kannettavan vaan vauvoja.

Päivällisen valmistimme skandinaavisin voimin.  Olimme käyneet aikaisemmin tutustumassa lähimpään kauppapaikkaan. Oli hauskaa toimia oppaana paikassa, joka itselle on esitelty vasta muutama päivä sitten. Samanlainen tunne oli keittiössä, kun paistelin plantaineja pannulla. Olinhan tämän operaation kerran jo nähnyt, joten minuahan voisi tässä asiassa jo kutsua mestariksi. Tobias oli hukassa vieraan keittiön ja ruoka-aineiden kanssa. Näin hänessä muutaman päivän takaisen itseni.  Plantainin söimme tonnikalavoileipien, valkoviinin ja energiakeskustelujen kanssa.  





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti