16.9.2013
Tältäkö se tunnelin päässä paistava valo näyttää? Onpas se
kirkas ja mieltä lämmittävä. Eikä se edes ole juna vaan kaarnakuoriaisen
selästä heijastuvaa valoa. Toivo on muuttanut Bobiriin. Seurakseen se oli
saanut ompelutaitoisen piraattihämähäkin. Se oli ommellut sik-sakilla rastin
päärakennuksen etuovea vielä viime viikolla koristaneeseen pensaaseen. Ei koristanut enää. Nyt se makasi machetan
voittamana oven edessä. Leikkasin kaksi
oksaa maljakkoon ja sain makeat naurut Kobelta ja assistentiltani. Minkäs sitä
esteetikko itselleen mahtaa. Estetiikka tosin kärsi hieman, kun laitoin oksat
keittiöstä löytämääni limpparipulloon. Toisaalta se olisi voinut olla myös
kaljapullo.
Operaatio ”tuhoa
kaali” jatkui. Tavoite on osoittautunut luultua hankalammaksi. Miten kauan
kaksi ihmistä voikaan syödä kahta kaalinkerää? Kaalin kanssa syömäämme riisiäkin
on edelleen jäljellä nelisen kiloa. Näillä ehtymättömillä ruoka-aineilla voisi
perustaa pakolaisleirin kanttiinin tai ruokkia ainakin yhden ikäluokan
suomalaisessa peruskoulussa. Ananas toimi hyvin riisin seuralaisena, joten
päätimme kokeilla tällä kertaa mangoa. Viimein olen löytänyt ihmisen, joka
ymmärtää, että hedelmät sopivat ruokaan kuin ruokaan! Kun kyse on lisäksi henkilöstä,
joka on kotoisin voileipien luvatusta maasta, voisi banaani-metwursti-leipäni
saada ansaitsemaansa arvostusta. Mangoa ei ollut. Tyydyimme tomaattiin. Mangomme tai ainakin papaijamme olisimme tosin
voineet poimia matkan varrelta. Siinä ne kasvoivat tien vieressä kuten meillä
metsämansikat.
Matkalla törmäsin ensimmäiseen skorpioniini. Se oli noin
viisitoista senttiä pitkä ja loisti metallinvihreänä. Sen sakset olivat suhteettoman
suuret sen käsivarsiin verrattuna, vähän niin kuin nyrkkeilyhanskoihin
sonnustautuneella nyrkkeilijällä. Pyrstö oli taivutettu taisteluasentoon. Komeasta
panssarista ei ollut ollut juurikaan hyötyä autoa vastaan. Siinä se makasi ja
näytti hämäävän paljon muovilelulta.
Voisi kuvitella olevan tylsää valmistaa samanlaista ruokaa
useana melkein peräkkäisenä päivänä. Onhan se vähän, mutta on se myös
harvinaisen hyödyllistä. Osasin itse arvioida (tai ainakin pienellä
konsultaatiolla) riisin ja sen keittämiseen tarvittavan veden määrän. Osasin
sytyttää kaasulieden. Osasin näyttää osaavalta ja pätevältä riisiä ja kaalia
hämmentäessäni. Osasin myös polttaa kaalin pohjaan.
Syödessämme katsoimme ruuanlaitto-ohjelmaa. Oli mielenkiintoista
huomata, että katujen varsilla ja vierastalon keittiössä käytettäviä,
sota-ajalta tuttuja kattiloita, fufun valmistuksessa käytettävää rankaa ja
puusta valmistettua hyvin itsensä näköistä morttelia käytettiin ohjelmassa.
Valmistettavat ruuat syntyivät plantainista, kassavasta ja jamssista.
Paikallisuus oli taattua. Oli hienoa, miten perineistäkin perinteisemmillä menetelmillä
ja raaka-aineilla loihdittiin omaperäisiä ja herkullisen näköisiä annoksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti